Finwal

Finwal to wieloryb należący do fałdowców, drugie co do wielkości, po płetwalu błękitnym, zwierzę świata. Jest to ssak zamieszkujący wszystkie oceany, najchętniej przebywający w strefach umiarkowanej i chłodnej, nieobecny w strefach podbiegunowych, rzadszy w klimacie tropikalnym. Niegdyś bardzo powszechnie występujący, ale w wyniku intensywnych polowań jest obecnie gatunkiem narażonym na wyginięcie. Niestety są rejony świata, w których do dziś poluje się na finwale.

Finwal jest smukły, u góry ciemnobrązowy lub ciemnoszary, spód ciała ma biały, pysk niesymetrycznie ubarwiony. Głowa finwala jest duża, płetwa grzbietowa znajduje się w tylnej części ciała. Samice są nieco większe niż samce, a podgatunek finwala żyjący na półkuli południowej jest nieco większy niż ten z półkuli północnej. Największe osobniki mogą ważyć nawet 75 ton, a długość tego wieloryba nierzadko przekracza 20 metrów.

Finwal jest szybkim pływakiem jak na swoje gabaryty, osiąga prędkości ok. 37 km/h. Zanurza się do głębokości 470 m na 10-15 min. Fontanna finwala jest podwójna i wysoka na 4-6 m. Finwal preferuje otwarte oceany, choć czasem wpływa na morza szelfowe. Bardzo rzadki w morzach małych i odległych od otwartych oceanów, takich jak Bałtyk, czy Morze Czarne. Filtruje pokarm z wody przy pomocy fiszbinów, żywi się głównie krylem, małymi bezkręgowcami, rybami i kałamarnicami. W zimie pości. Jedynym naturalnym wrogiem finwala są orki. Wiadomo o kilku przypadkach uśmiercenia finwala przez grupę orek.

Finwale, podobnie jak inne wieloryby, śpiewają. Czynią to tylko samce. Pieśń finwala ma bardzo niskie częstotliwości i służy najprawdopodobniej celom godowym. Istnieją obawy, że komercyjny hałas na oceanach może zakłócić odnawianie się populacji finwali, gdyż zaburza on komunikację między samcami a samicami. Finwale najczęściej żyją w grupach kilku osobników, choć mogą pływać same. Zdarza się, że w miejscach żeru może występować w grupie nawet 100 osobników.

Ciąża u samic tych wielorybów trwa około 11 miesięcy. Młode rodzi się w zimie, w wodach cieplejszych. Karmienie mlekiem matki trwa kilka miesięcy i potem młode kieruje się na chłodniejsze wody, gdzie jest więcej pokarmu. Finwale osiągają dojrzałość płciową ok. 20-25 roku życia. Samica rodzi raz na 2-3 lata. Przeciętnie finwale dożywają ok. 90 lat, odnotowywano jednak przypadki wielorybów, których szacowany wiek znacznie przekraczał setkę.

Dodaj komentarz