Żółw szylkretowy

Żółw szylkretowy to gad, zamieszkujący ciepłe morza wszystkich oceanów. Jest to gatunek sklasyfikowany jako krytycznie zagrożony. Ma mocny pancerz, który dzięki swej budowie mieni się wieloma kolorami, z przewagą brązów. Ten karapaks sprawia, że żółw szylkretowy rzadko pada ofiarą drapieżników. Polują na niego niektóre rekiny, ośmiornice i niektóre gatunki ryb [dt_tooltip title=”pelagialnych”]wody otwarte oceanów, mórz i wielkich jezior oddzielone od brzegów strefami litoralu i sublitoralu[/dt_tooltip]. On sam żywi się pewnymi odmianami gąbek, często toksycznymi dla innych organizmów, a także algami, ukwiałami i meduzami.

Żółw szylkretowy żyje głównie na rafach koralowych, w miejscach, gdzie raf nie ma, żyje w [dt_tooltip title=”namorzynach”]wiecznie zielona, pionierska formacja roślinna wybrzeży morskich[/dt_tooltip]. Występuje między 30 równoleżnikiem na północy, a 30 równoleżnikiem na południu. Największe populacje tego gatunku występują na Karaibach, Seszelach i w Australii. Istnieją dwa podgatunki żółwia szylkretowego: ten żyjący w Oceanie Atlantyckim i ten z rejonu indopacyficznego.

Żółw szylkretowy, gdy jest dorosły, ma około metra długości i do 80 kilogramów wagi. Jego głowa zakończona jest swego rodzaju „dziobem”, co jest charakterystyczne dla tego gatunku. Przednie kończyny wyglądają jak duże płetwy – pozwalają tym zwierzętom na swobodne poruszanie się w wodzie, ale nie tylko. Samica, gdy składa jaja, wychodzi na plażę, zwykle mało piaszczystą, i swoimi płetwami wykopuje dół, do którego następnie składa jaja po czym zasypuje je piaskiem.

Osobniki tego gatunku osiągają dojrzałość do rozrodu około 25-30 roku życia, długość życia to prawdopodobnie około 50 lat, choć badacze nie są co do tego zgodni. Samica składa jaja raz na 2-3 lata, w sezonie rozrodczym co 14-16 dni. W jednym gnieździe jest około 100 jaj. Młode wykluwają się po 2 miesiącach, jednak w wielu miejscach gniazda tych żółwi niszczone są przez drapieżniki. Świeżo wykluty żółw szylkretowy (wylęg, podobnie jak składanie jaj, odbywa się w nocy) podąża za światłem księżyca odbijającym się w wodzie – do morza. Zbłąkane (np. przez światła lamp, latarni) małe żółwie padają ofiarą drapieżników. Taki świeżo wykluty żółw szylkretowy mierzy około 2,5 cm długości i waży poniżej 25 gramów. Dalszy rozwój żółwia szylkretowego, do osiągnięcia dorosłości, nie jest dobrze poznany.

Ze względu na skomplikowany i długotrwały cykl rozrodczy żółwia szylkretowego, przy wielu zagrożeniach, w tym ze strony człowieka, gady te uznane zostały za zwierzęta krytycznie zagrożone, a w większości państw zabijanie, więzienie, czy znęcanie się nad osobnikami tego gatunku jest zakazane prawem. Jednakże mięso żółwia szylkretowego w wielu miejscach świata jest tradycyjnie uważane za przysmak, a jego karapaks za amulet lub materiał do wykonywania ozdób, co sprawia, że istnieje wielkie zagrożenie dla tego gatunku ze strony człowieka. Innym zagrożeniem jest komercyjne wykorzystanie plaż, nadających się do wylęgu tych żółwi, oraz skażenie plaż i mórz, które niestety postępuje.

Dodaj komentarz