Szkaradnica, zwana inaczej synanceją to najbardziej jadowita znana nauce ryba. Żyje w oceanach Spokojnym i Indyjskim, także w Morzu Czerwonym, wśród raf, na głębokości około 30 metrów. Szkaradnica należy do rodziny skorpenowatych, zaliczana także często do rodziny szkaradnicowatych. Żywi się rybami i skorupiakami. Charakterystyczny dla tej ryby jest mimetyzm – upodabnia się ona do kamieni, czyha na swoją ofiarę i gdy ta się zbliży – błyskawicznie wciąga ją do paszczy.
Jad szkaradnicy może być śmiertelny dla człowieka, zwłaszcza dla dzieci, osób starszych i chorych. Pierwsza pomoc po ukąszeniu polega na zanurzeniu ukąszonej części ciała w gorącej wodzie. Podaje się antidotum na jad szkaradnicy, można też aplikować lokalne znieczulenie, by złagodzić ból. Efektem użądlenia jest paraliż, szok, silny ból i obumarcie tkanek.
Mimo tego szkaradnice często są poławiane jako atrakcja w akwariach publicznych. Na Wschodzie szkaradnica jest przyrządzana jako przysmak.