Morświny to małe walenie żyjące w umiarkowanych i zimnych wodach, przy brzegu, w zatokach, estuariach, w wodzie o głębokości do 200 metrów.

Światowa populacja morświna nie jest zagrożona, jednak subpopulacja tego ssaka żyjąca w Bałtyku jest krytycznie zagrożona wyginięciem. Najczęściej w Polsce morświny obserwowane są w Zatoce Gdańskiej, Zatoce Puckiej i Zatoce Pomorskiej. Morświn to zwierzę raczej samotnicze, skryte, nie lubi ludzi, nie znosi niewoli. Czasem występuje w grupach najczęściej 2-3 osobników i jest ssakiem terytorialnym. W czasie żerowania i migracji może tworzyć skupiska do 50 osobników. Rzadko wyskakuje ponad wodę, w przeciwieństwie do delfina, do którego jest bardzo podobny. Nie wykonuje akrobacji. W Zatoce Puckiej występuje względnie dużo osobników do 2 roku życia, uważa się, że ten rejon jest żerowiskiem młodocianych morświnów.

Jeszcze w latach 30. XX wieku morświnów w Bałtyku było zatrzęsienie. Działalność człowieka, zanieczyszczenie, ciężkie zimy sprawiły, że populacja tego ssaka w naszym morzu jest teraz skrajnie przetrzebiona. Morświn w Bałtyku jest pod ścisłą ochroną i prowadzi się starania o restaurację jego populacji – między innymi montuje się nadajniki ostrzegawcze na sieciach, tak by morświny unikały pułapki. Trudno jest w niewoli hodować morświny i w ten sposób zasilać populację, gdyż morświny w tych warunkach najczęściej umierają.

Morświn to mały waleń, o krótkim ściętym pysku, małej trójkątnej płetwie grzbietowej i małych trójkątnych płetwach brzusznych. Na grzbiecie jest ciemnoszary, odcień skóry przechodzi tonowo w jaśniejszy ku dołowi ciała. Długość tego ssaka dochodzi do 2 metrów, masa do 60 kilo. Dojrzałość płciową morświny osiągają przy długości 1,5 metra, a dożywają maksymalnie 20 lat. Okres godowy przypada w lecie, młode rodzą się po 11 miesiącach ciąży, samica rodzi najczęściej jedno cielę raz na rok. Okres karmienia to 6-8 miesięcy.

Morświny żywią się rybami, w Bałtyku jedzą często śledzie i sardynki. Dziennie jedzą do 13 kg pokarmu. Zanurzają się na 8-12 minut, wynurzają dla zaczerpnięcia oddechu na 1-2 sekundy. Pływają dość wolno 17-22 kilometrów na godzinę. Ciekawostką jest, że w Gdyni znajduje się pomnik morświna.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *