Delfin zwyczajny

Przed Wami delfin zwyczajny, zwany inaczej pospolitym lub krótkopyskim. To towarzyskie zwierzę żyje w gromadach od kilkuset do nawet 10 tysięcy osobników. Jest ssakiem powszechnie występującym w morzach tropikalnych i ciepłych. Duże skupiska znajdują się w Oceanach Spokojnym i Atlantyckim, ale delfin zwyczajny żyje także na Oceanie Indyjskim oraz w bardziej zamkniętych akwenach takich jak Morze Śródziemne i Morze Czarne. W Bałtyku spotyka się delfina krótkopyskiego rzadko. Zwierzęta te występują na otwartym morzu, ale także w strefach bliżej brzegów lądów.

Delfin zwyczajny to najpospolitszy waleń. Charakteryzuje się zdecydowanym umaszczeniem – grzbiet jego jest ciemny, brzuch biały, a beżowe, a nawet złotawe boki tworzą patrząc od góry literę „V”. Samce są nieco większe od samic, największe osobniki sięgają 2.30m, a waga waha się od 100 do 136 kilogramów, choć niektóre źródła podają, że delfin pospolity może ważyć do 200 kg.

Delfiny pospolite chętnie się bawią – skaczą, robią salta, towarzyszą statkom i większym waleniom, „jadąc” na falach, jakie te za sobą zostawiają. Zwierzęta te szybko pływają, osiągając prędkość do 60 km/h. Są bardzo troskliwe. Gdy któryś z ich towarzyszy choruje, utrzymują go płetwami na powierzchni, aby nie utonął. Wydają odgłosy, nawołują, a ich nawoływania słychać czasem nad powierzchnią wody. Ciekawostką jest, że delfiny, w tym delfiny zwyczajne, jako jedne z niewielu zwierząt obok ludzi, czerpią przyjemność z zachowań seksualnych.

Są drapieżnikami. Żywią się rybami ławicowymi i skorupiakami. Mogą nurkować do 200 metrów po zdobycz. Żyją do 35 lat. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-12 lat, samice w wieku 2-7 lat. Ciąża trwa około 10-11 miesięcy, najczęściej rodzi się jedno młode, mierzące niecały metr długości. Jest ono przez kilka miesięcy karmione jest przez matkę mlekiem. Młode najczęściej rodzą się latem, choć w rejonach tropikalnych ta prawidłowość nie jest tak wyraźna. Mały delfin potrzebuje od roku do trzech lat, by wyjść z wieku dziecięcego.

Ciekawostką są masowe wyrzucania delfinów na brzeg, występujące okresowo w różnych częściach świata (głównie w Nowej Zelandii, Australii i Wielkiej Brytanii). W miejscach tych znajdowano ciała wielu martwych osobników, którym oprócz braku wody niczego zdrowotnie nie brakowało. Jest to zjawisko tajemnicze i niewyjaśnione, mające miejsce najczęściej w miesiącach zimowych.

Delfin pospolity nie jest gatunkiem zagrożonym, jednak zdarza się, że osobniki giną przypadkowo przy połowie ryb.

Dodaj komentarz