Flądra, lub płastuga, to ogólna nazwa żyjących na całym świecie ryb flądrokształtnych (inaczej płastugokształtnych). Wiele gatunków tych ryb jest poławiana gospodarczo, uważane są za ryby smaczne i przyrządzane są na różne sposoby, tak że populacje światowe wciąż się zmniejszają. Flądry charakteryzują się spłaszczonym ciałem i migracją jednego oka – dorosłe osobniki mają dwoje oczu po tej samej stronie głowy, podczas gdy larwy mają oczy po obu stronach.
Flądry zasadzają się na swoje ofiary na dnie morskim – lubią muliste, miękkie dno morskie – w pobliżu doków, raf, portów. Żywią się drobnymi skorupiakami, robakami i ikrą. Leżą na dnie morskim na jednym boku, tak że oczy znajdują się na wierzchniej połowie ciała – prawej lub lewej w zależności od gatunku. Asymetria ich ciał wyraża się także w tym, że spodnia część ciała jest jaśniejsza od wierzchniej.
Przeciętna wielkość flądry to 32-35 centymetrów, niektóre gatunki dochodzą do 60 centymetrów – szerokość flądry to połowa jej długości. Leżąc na dnie morskim flądry wtapiają się kolorystycznie w otoczenie – to świetna ochrona przed drapieżnikami. Oprócz zakrojonych na szeroką skalę połowów gospodarczych, liczebność fląder na świecie uszczupla także zanieczyszczenie mórz.