Węgorz europejski

Węgorz europejski to niezwykle tajemnicza ryba. Rodzi się w głębinach Morza Sargassowego i przez pierwsze lata życia, podobna do malutkiego wierzbowego liścia, unosi się wraz z Prądem Zatokowym w kierunku Europy. Gdy docierają na Stary Kontynent są już podobne do swoich rodziców. Wpływają wtedy do wielu europejskich rzek. Te, które spotykamy w polskich rzekach i jeziorach, musiały przepłynąć Morze Północne, Cieśninę Duńską i Morze Bałtyckie.

Samce, gdy są już w słodkiej wodzie, trzymają się blisko ujść rzek, samice wpływają daleko dalej w górę rzek. Są też dużo większe od samców – dorosłe samce węgorzy mają zazwyczaj nie więcej niż 50–60 cm długości i 200–350 g masy, natomiast samice osiągają długość do 200 cm i masę do 9 kg. Największy złapany węgorz w Polsce mierzył 144 cm i ważył 6,43 kg.

Samiec osiąga dorosłość w wieku 5-8 lat, samica w wieku około 12 lat. Po tym czasie pobytu w słodkich wodach Europy, rozpoczyna się dla węgorzy europejskich tzw. ciąg tarłowy. Między wiosną a jesienią wyruszają one (dojrzałe do tarła osobniki) na półtoraroczną wyprawę z powrotem do Morza Sargassowego. Złożą tam ikrę i już nie powrócą.

Węgorz europejski charakteryzuje się „wężowatą” budową. Ciało jest śliskie od śluzu, co sprawia, że ryba ta niezwykle sprawnie porusza się w wodzie, łuski natomiast są głęboko osadzone. Płetwy grzbietowa, ogonowa i odbytowa są ze sobą połączone, umożliwiając węgorzom sprawne „wężowe” poruszanie w wodzie. Nasada płetwy grzbietowej zaczyna się daleko poza zakończeniem płetw piersiowych. Brak płetw brzusznych. Węgorz europejski, który żyje w wodach słodkich to tak zwany węgorz żółty: ma oliwkowobrązowy lub szarobrązowy grzbiet, a brzuch żółtawy. Węgorz, który osiągnął dojrzałość płciową i zmierza poprzez ocean na tarło to tak zwany węgorz srebrzysty, który ma grzbiet ciemny, szarozielony, boki i brzuch srebrzyste, i silnie się błyszczy.

Węgorzy europejskich jest coraz mniej, z uwagi na działalność człowieka – odgrywają tu rolę zarówno intensywne połowy (mięso węgorza jest przysmakiem w wielu krajach), jak i grodzenie, i zanieczyszczenie rzek.

Dodaj komentarz