Zwane inaczej ptaszorowatymi lub ptaszorami ryby latające to rodzina morskich ryb obejmująca kilkadziesiąt gatunków. Nazwę swą biorą stąd, że dzięki torpedowatemu ciału i szerokim płetwom piersiowym potrafią wybić się z wody ponad powierzchnię i lecieć nad wodą lotem ślizgowym na spore dystanse. Niektóre ryby latające oprócz szerokich płetw piersiowych mają także rozrośnięte płetwy brzuszne – w związku z tym ryby latające dzielą się na dwuskrzydłe i czteroskrzydłe.
Ryby latające żyją w powierzchniowym pasie mórz tropikalnych i subtropikalnych wszystkich oceanów, do 200 metrów głębokości. Daje im to możliwość – w razie ataku drapieżnika – szybkiej ucieczki nad wodę. W swoich lotach ptaszory rozwijają prędkości powyżej 70 km/godz. Mogą potem wrócić do wody lub odbić się z powrotem płetwą ogonową od powierzchni wody i zmienić kierunek lotu lub kontynuować lot w tym samym kierunku. Długość lotu ryb dwuskrzydłych to maksymalnie 200 metrów, czteroskrzydłych 400 metrów, ptaszory mogą się wybić z wody na wysokość do 6 metrów. W trakcie lotu ryba latająca macha płetwą ogonową 70 razy na sekundę. Loty ryb latających często kończą się w łodziach.
Ryby latające jedzą głównie skorupiaki i plankton, same padają często ofiarą większych ryb i małych waleni, jak morświny. Przez ludzi ryby latające poławiane są w celach konsumpcyjnych w Chinach, Japonii, Wietnamie, Indonezji i Indiach. Są one narodowym zwierzęciem Barbadosu, gdzie wchodzą w skład lokalnego przysmaku zwanego cou-cou. Barbados dawniej znany był jako Kraina Latającej Ryby.