Mątwa zwyczajna

Najpospolitsza mątwa, dochodząca do 49 centymetrów i 4 kg wagi.

Żyje Morzu Śródziemnym, Morzu Północnym i Bałtyku, ale obserwowaną ją nawet w Afryce Południowej. Jest to głowonóg inteligentny, drapieżny. Żywi się między innymi rybami i skorupiakami. Ma osiem ramion i dwie dłuższe macki. Ma trzy serca, pompujące błękitną krew do całego ciała. Występuje do głębokości 200 metrów.

Podstawowe ubarwienie mątwy jest brązowawe, jednak zwierzę to często zmienia swój kolor w celu maskowania się – upodobnia się do otoczenia. Może zmieniać nawet strukturę skóry w celach kamuflażu. Mątwy zmieniają kolory także w okresie godowym.

Na mątwy polują duże ryby i walenie. W tak zwanym gruczole czernidłowym mątwa ma substancję, którą wyrzuca z siebie w razie ataku drapieżnika – jest to barwnik, który dezorientuje napastnika, a mątwa w tym czasie szybkim rzutem ucieka przed atakiem.

Barwnik z gruczołu czernidłowego mtwy wykorzystywany jest do produkcji sepii.

Dodaj komentarz