Kosogonowate to rodzina ryb chrzęstnoszkieletowych z rzędu lamnowatych. Nazwa pochodzi od długiego jak kosa ogona, czy też płetwy ogonowej, która może osiągać długość równą połowie długości ciała tej drapieżnej ryby. Rodzina kosogonowatych obejmuje 3 znane gatunki w obrębie jednego rodzaju (Alopias), choć naukowcy spekulują odnośnie istnienia czwartego, nie poznanego jeszcze gatunku. Trzy znane gatunki to Alopias vulpinus (ang. common thresher lub fox shark), Alopias superciliosus (ang. bigeye thresher) i Alopias pelagicus (ang. pelagic thresher).
Kosogonowate żyją w strefie pelagicznej wszystkich oceanów, w tropikalnych i umiarkowanych wodach. Chociaż preferują otwarte wody, w poszukiwaniu pożywienia podpływają do strefy brzegowej. Młode kosogonowate żyją w strefie przybrzeżnej i płytkich zatoczkach. Najbardziej charakterystyczną cechą tego gatunku jest jak już wspominaliśmy długa płetwa ogonowa, w kształcie kosy lub łuku tęczy. Służy ona tym drapieżnikom do osaczania i atakowania zdobyczy. Grzbiety tych ryb w zależności od gatunku mogą być brązowe, szaro-zielone lub niebieskawe, spód ciała jest biały. Oczy są małe, z wyjątkiem Alopias superciliosus, u którego oczy są bardzo duże.
Największe kosogonowate sięgają 6 m długości i masy ponad 300 kg. Charakterystyczne dla nich jest 5 szczelin skrzelowych, dwie płetwy grzbietowe i obecność płetwy odbytowej. Zęby są drobne i ostre, pysk mały i wąski. Długi ogon nadaje tym rybom niezwykle smukły wygląd. Kosogonowate żywią się małymi rybami ławicowymi, jak makrele, kałamarnicami i ośmiornicami, z rzadka jedzą też skorupiaki i ptaki wodne. Tryb życia pędzą głównie nocny, są samotnikami, chociaż czasem zdarza im się polować dwójkami lub trójkami. Dorosłe kosogonowate nie mają naturalnych wrogów w swoim środowisku, na młode polują inne rekiny.
Młode kosogonowate rodzą się żywe, gdyż jaja wykluwają się w łonie matki. Silniejsze młode w ciele matki, gdy wyczerpią zapasy żółtka ze swego jaja, żywią się innymi niezapłodnionymi jajami. Zwykły miot to 2-4 młode, o długości 1-1,5 m, wadze 5-6 kg. Kosogonowate osiągają dojrzałość płciową przy długości 2,5 m dla samców i 3 m dla samic. Żyją ponad 20 lat.
Kosogonowate są cenione jako ryba jadalna, ich płetwy używane są do gotowania zupy. Poszukiwane są także dla skóry i tłuszczu z wątroby. W wędkarstwie sportowym ryby te są cenionym trofeum. Biorąc pod uwagę wolny przyrost naturalny kosogonowatych, skala ich odłowów powoduje, że populacje tych ryb zmniejszają się i na całym świecie wszystkie gatunki kosogonowatych klasyfikowane są jako narażone na wyginięcie.