Karaś pospolity to ryba z rodziny karpiowatych, która lubi wody stojące i wolno płynące, o mulistym dnie, porośniętym roślinnością. Jest to ryba tolerująca niską zawartość tlenu w wodzie. W Polsce coraz rzadziej spotykany, gdyż wypierany jest przez karasia srebrzystego. Można go spotkać w jeziorach, zbiornikach zaporowych, stawach i rzekach nizinnych. Jeśli chodzi o ogólny zasięg występowania, to ryba ta żyje prawie w całej Europie, oprócz zlewiska Oceanu Lodowatego, północy Wysp Brytyjskich, części Półwyspu Pirenejskiego, Włoch i Bałkanów. Poza Europą karaś pospolity jest spotykany w dorzeczach wielkich rzek syberyjskich, po Lenę.
Karaś pospolity je wszystko, pokarm zarówno roślinny, jak i zwierzęcy. W lecie, z powodu łatwej dostępności pokarmu – żeruje prawie ciągle. Te karasie są to rybki, których średnia długość ciała wynosi 20-35 cm, największe osobniki dochodzą do 50 cm długości; przeciętna masa ciała karasia pospolitego to 1 kilogram. Karaś pospolity jest krępy, jego ciało jest silnie wygrzbiecone i pokryte sporą łuska. Jest miedziano – złocisty, brzuch jego jest zółty. Piersiowe i brzuszne płetwy są czerwonawe. W zależności od tego, gdzie ryba ta żyje, zmienia się jej intensywność ubarwienia.
Karasie pospolite są dojrzałe do rozrodu około 3-4 roku życia. Tarło ma miejsce między majem a lipcem w płytkich wodach pełnych roślinności. Samiczka składa ok 200 000 ziarenek ikry, przylepiających się do roślin. Narybek wylęga się po około tygodniu. Karasie pospolite rosną bardzo wolno.